Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Award “Meest duurzame agrarisch bedrijf Suriname 2013” gaat naar Bhiesnoe Gopal van Gopex International

Winnaar Bhiesnoe Gopal en zijn vrouw Anita krijgen de cheque uit handen van juryvoorzitter Shiewa Nanhoe (Foto: Stichting d’ONS)

De winnaar dit jaar van het “Meest duurzame agrarisch bedrijf Suriname 2013”, is Bhiesnoe Gopal van het bedrijf Gopex International. Deze agrariër teelt diverse Surinaamse groentesoorten zoals antroewa, boulanger (aubergine), sopropo, peper, oker en kouseband. Voor het bestrijden van ziekten en plagen gebruikt Gopal biologische bestrijdingsmiddelen en om de kwaliteit van zijn producten hoog te houden, koopt hij elke 5 jaar nieuwe zaden in.

Gopal produceert niet alleen voor de Surinaamse markt, maar heeft zich de laatste jaren zo goed kunnen ontwikkelen dat hij zijn producten exporteert naar landen zoals Nederland. Zijn producten verpakt hij met zorg zodat ze vers in het land van bestemming aankomen. Om de kwaliteit van bepaalde groentesoorten te behouden heeft hij een koelcel geplaatst. Temperatuur gevoelige gewassen zoals antroewa (african eggplant) worden hierin geplaatst alvorens deze worden verpakt. Voor het transport van zijn producten zet hij koelwagens in.

Verder heeft hij de “trace back system (TBS)”, welke door het Ministerie van LVV is opgezet i.s.m. de exporteurs, goed bijgewerkt en verpakt hij zijn producten dusdanig dat er geen producten van andere telers erbij komen.

Uit de 10 inschrijvingen heeft de jury hem tot winnaar uitgeroepen. Volgens de jury (waar onder Shiewa Nanhoe van de Stichting Behoud Bananensector en oud CEO van HAK) is Gopex International een voorbeeld voor alle landbouwbedrijven in Suriname die ook willen gaan exporteren.

Ook dit jaar werd de uitreiking van de Award mede mogelijk gemaakt door het Surinaamse Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en het bedrijf MICHI Natural Foods.

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS