Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Winnaar award ‘duurzaamste micro-landbouwer 2015 van Suriname’ is Prem Baldew uit Wanica!

De heer Prem Baldew en mevrouw Baldew
 
Op 5 juni 2015 is door stichting d’ONS, met ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (Suriname) de award voor duurzaamste micro-landbouwer van 2015 van Suriname uitgereikt. De prijzen werden dit jaar gesponsord door de bedrijven Varross en Interfarm uit Suriname. Dit jaar waren de winnaars drie duurzame telers; Prem Baldew, familie Alihoesen en Rinus Sawirja, alle 3 afkomstig uit het opkomend landbouwdistrict Wanica. 
 
De award voor de duurzaamste micro-landbouwer 2015 is uitgereikt aan Prem Baldew. Op zijn ruim 5 ha groot areaal, waarvan er 2 ha in cultuur is, praktiseert hij duurzame landbouw. Hij teelt soepgroente, kouseband en bonen. Hij doet zelf de verkoop van de gewassen bij de Centrale Markt en beheerst hierdoor de keten van inzaai tot en met de verkoop van het product.
Naast de landbouw houdt de heer Baldew eenden, waardoor er een geïntegreerd bedrijf is ontstaan. Hij maakt gebruik van kippenkorrel en eendenmest voor de teelt van zijn gewassen.
Behalve het feit dat de bedrijfsvoering van de heer Baldew als duurzaam kan worden gekwalificeerd (hij werkt conform de door d’ONS en internationaal gehanteerde duurzame criteria), heeft hij de jury kunnen overtuigen hoe hij zijn bedrijf verder wil ontwikkelen.
 
 
Met het prijzengeld wil hij zijn bedrijf tot de volle 5 ha in cultuur brengen en geeft aan door te gaan met het bedrijf zolang hij dat kan en denkt er niet aan te stoppen. Hij is daarom ook fulltime landbouwer geworden. Uit controle blijkt dat het bedrijf van Baldew financieel gezond is en hij beschikt over een transparante boekhouding; een eis uit de beoordelingscriteria die werden toegepast. Het prijzenbedrag van € 2000, – zal besteedt worden aan het professionaliseren van de kassen op het arealen en maken van nieuwe plantenbedden. 
 
Op de 2e plaats kwam de familie Alihoesen. Zowel meneer als mevrouw Alihoesein zijn gepassioneerde agrariërs die een geïntegreerd duurzaam bedrijf managen vanaf de inzaai tot en met de verkoop van de producten.
 
 
Mevrouw Johra Alihoesen-Rodjan en de heer Liaketh Hoesein Alihoesen
 
Aan de diversificatie van gewassen komt geen eind als het areaal van echtpaar Alihoesen wordt betreden. De gewassen kouseband, nenwa, sarpoetia, bitawiwiri, spinazie, sim, tayerblad, antroewa, bonen, pesie, sterappel, olijven, kersen en bigi markoesa zijn slechts een deel van wat er aanwezig is op het terrein.
Het vee (koeien, schapen en geiten) dat aanwezig is zorgt voor de aanvoer van organische meststoffen en het gebruik van chemicaliën wordt alleen toegepast middels de richtlijnen van het ministerie van LVV. 
 
 
Het koppel ziet het als vanzelfsprekend om hun ervaring en kennis beschikbaar te stellen aan hen die daar prijs op stellen. Ze doen dat met veel enthousiasme en geven daarbij aan dat er geen productie mogelijk is zonder de zegen van de Almachtige. Het prijzenbedrag van € 1000, – zal geïnvesteerd worden in de aanleg van schaduwgas voor de sopropo en soekwa teelt en voor de aanschaf van een kas voor de aanplant van paprika.
 
Op de 3e plaats kwam het gezin Rinus Sawirja. Op een perceelgrootte van 3 ha wordt 1 ha beplant met de gewassen kool, bonen, mais, tayerblad, cassave en bitawiwiri.
Verkoop van de producten wordt zelf gedaan op een grote lokale markt. Het echtpaar Sawirja is fulltime landbouwer wat betekent dat zij voor hun bestaan volledig afhankelijk zijn van de opbrengsten van de landbouw. 
 
Mevrouw Sawirja
 
De aanplanten staan ordelijk in rij en zijn goed onderhouden. Dit bedrijf beheerst de gehele keten van inzaai tot en met de verkoop van het product. Nieuwe duurzame teelt-ontwikkelingen worden door de dochter, die de studie Agrarische Productie aan de Anton de Kom Universiteit volgt, doorgegeven en zoveel als mogelijk toegepast. 
Het hele gezin is dus betrokken bij het bedrijf en geeft zijn of haar input waar dat nodig is. Het gezin probeert zo duurzaam mogelijk landbouw te bedrijven en is op de goede weg.
 
 
Het prijzenbedrag van € 500, – zal besteedt worden aan een constructiewerk voor het opzetten van schaduwgaas. Dit zal een grootte hebben van ongeveer 5 bij 15 m. Hierdoor zal de productie worden verhoogd.

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS