Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Werkconferentie stichting d’ONS 30 juni 2022 Floriade

De werkconferentie van stichting d’ONS is een succes geworden.

De conferentie was goed vertegenwoordigd met deelnemers van o.a. de gemeente Westland, Almere, Provincie Flevoland, de ambassade van Suriname en bedrijven zoals Rabobank foundation, Rabobank-partners, Horizon Flevoland etc.

Enkele conclusies die uit de conferentie getrokken kunnen worden zijn:

  • Suriname dient een goede infrastructuur op te gaan zetten (wat als fundament dient voor totstandkoming duurzame projecten)

 

  • Verder dient het land duidelijke beleidslijnen te hanteren voor een goede, effectieve uitvoering (bijvoorbeeld.; in Colombia heeft de regering een instantie opgezet en deze instantie zorgt ervoor dat banken tegen gesubsidieerde rentes geld kunnen lenen aan kleine en middelgrote boeren. Hierdoor zijn boeren weinig kwijt aan rentebetalingen, waardoor meer ruimte overblijft voor investeringen in bijvoorbeeld duurzame (landbouw)technieken.

 

  • Suriname moet meer haar relatieve potentie tonen. De Rabobank bijvoorbeeld deelt liever kennis met een Argentijnse bank die 3 miljoen boeren financiert, dan met een Surinaamse bank die 5000 boeren financiert. De Rabobank kan met 3 miljoen boeren simpelweg meer impact maken. Er moet rekening mee worden gehouden dat Suriname een kleine markt is. (Let wel; Bij Rabo Partnerships bijv. gaat het niet om winstbejag, het gaat om de impact die met schaarse middelen gerealiseerd kan worden)

 

  • Suriname dient meer te Investeren in een betere organisatiegraad. Samenwerking tussen verschillende actoren is cruciaal. (Voorbeeld; samenwerking in de korte voedselketen, zoals in Nederland de samenwerking tussen boeren en organisaties op de Zuid-as is geregeld)
  • Ondernemingen moeten niet naar Suriname gaan om denken dat er bakken met geld te verdienen valt. Suriname is immers een kleine markt. Investeren in duurzame projecten doe je in Suriname vanuit oprechte intenties, vanuit liefde voor de mensen en de natuur.

 

  • Nederland en Suriname moeten investeren in uitwisselingsprogramma’s. Het zou fantastisch zijn als er na de uitwisselingsstudent, Prithvi Thakoer, nog meer Surinaamse studenten zullen volgen. Thakoer studeert aan de Aeres hogeschool op de afdeling agro. Deze studenten zullen bijdragen aan de duurzame groei van Suriname. Ze zullen richting en vorm moeten geven aan de toekomst van Suriname. Het gaat dus om een diepte-investering. Het streven op termijn is dat Surinamers de eigen Surinamers gaan opleiden.

 

  • Het Surinaams tropisch regenwoud (een deel van het omvangrijke Amazonegebied) dient behouden en beschermd te worden en blijven. Het woud is namelijk van onschatbare waarde voor de gehele Surinaamse ecologische samenstelling en voor de uitstoot van CO2. Het woud wordt immers gezien als de longen van de aarde.

 

  • Een deel van de Surinaamse bevolking leeft over het algemeen ongezond (obesitas en diabetes type 2). Suriname is helaas hofleverancier van diabetes type 2 in Zuid-Amerika (ongeveer 18 % van de bevolking). Deze leefstijl-ziekte kan voorkomen worden als Surinamers noodzakelijk meer groentes gaan eten; parallel hieraan dient er meer voorlichting op scholen gegeven te worden over gezond eten; voorts moet er ruimte gecreëerd te worden, zodat kinderen via schooltuinen kunnen leren telen en dat ze daarmee zien waar de groentes vandaan komen (bewustzijn creëren).

 

  • Nederland is een wereldwijd gidsland op het gebied van agro en veilig voedsel; kennisuitwisseling tussen Nederland en Suriname is daarom erg belangrijk.

 

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.