Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Verslag congres 2017 ‘Voeding en duurzame landbouw in Suriname’

Op 17 november 2017 vond in Paramaribo, Suriname, een congres plaats waarin de thema’s ‘Voeding en duurzame landbouw’ centraal stonden. De organisatie van het evenement lag in handen van Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) en betrof een samenwerkingsverband tussen d’ONS, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselzekerheid (LNV Nederland), het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV Suriname), Koppert Cress uit Nederland, Rijk Zwaan uit Nederland, de Nederlandse Ambassade in Suriname, Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en het bedrijf Varross N.V. uit Suriname. De locatie was hotel Torarica.

Tijdens het congres is kennis en ervaring uitgewisseld over de oorzaken en mogelijke oplossingsrichtingen van het diabetenprobleem in Suriname. Een link is gelegd m.b.t tot de consumptie van duurzaam geteelde bladgroente. Sprekers op het congres waren o.a. Jennifer Plein, diëtiste en CEO Good Food bv, Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter van Arts en Voeding, Wendy Emanuelson waarnemend hoofd planning van het Ministerie van Volksgezondheid (Suriname), Rob Baan, CEO van het micro-groente bedrijf Koppert Cress en voorzitter van de stichting Voeding leeft! en Heleen Bos, Foreign Development Projects van Rijk Zwaan. Vanuit de ambassade gaf tijdelijk zaakgelastigde, Kees Rade een overview van de uitdagingen die de wereldbevolking op zich af ziet komen op het gebied van voedselzekerheid.

Voeding

Wendy Emanuelson gaf een overzicht van en inzicht in de ziektebeelden in Suriname, de mogelijke oorzaken en de acties die haar ministerie tot nu toe heeft ondernomen om het tij te keren. Jennifer Plein, Rob Baan en Tamara de Weijer lieten hun licht schijnen over ongezonde voeding, een gezonde lifestyle en de rol van de consumptie van voldoende bladgroente voor de gezondheid.

Zadenuitwisseling

In de paneldiscussie, waarin Rob Baan, Heleen Bos en Julio Somedjo (runner up van de award uit 2016) het panel vormden. Er werd antwoorden gegeven op de mogelijkheden voor verschillende samenwerkingsvormen tussen duurzame landbouwers uit Suriname m Nederlandse tuinbouwbedrijven.

De uitkomsten van dit congres gaven opnieuw aan dat de tuinbouwsector in Suriname gebaat is met kwalitatief goede zaden die bijdragen aan een goede productie van groenten en fruit in Suriname. Met name een uitwisseling met Nederlandse tuinbouwbedrijven zou grote voordelen opleveren. Op het congres kwam naar voren dat er een grote behoefte is aan een dergelijke samenwerking.

Award uitreiking duurzaamste mkb landbouwer 2017

De award ging dit jaar naar de 24-jarige agrarische onderneemster Varsha Boejharat. Naast haar doorzettingsvermogen en idealisme (duurzame landbouw is haar ding) wil zij een voorbeeld zijn voor jongeren die in de landbouw willen werken. Haar bedrijf heeft grote potentie om uit te groeien tot 1 van de grote bedrijven op het gebied van papaya teelt.

Uitkomsten en vervolgacties

Het congres is uitstekend bezocht met 150 deelnemers uit diverse geledingen van de samenleving. De sprekers kregen een beoordeling van zeer goed tot uitstekend van de deelnemers. De award uitreiking voor het duurzaamste mkb landbouwbedrijf werd het hoogste gewaardeerd door de deelnemers. Voorts werd de locatie en gezonde eten goed gewaardeerd.

De vervolgacties die volgend jaar worden ingezet zijn:

  • Er komt een zadenuitwisselingsnetwerk tussen Surinaamse duurzame kleine landbouwers en tuinbouwbedrijven uit Nederland;
  • De kleine duurzame landbouwers zullen begeleid worden door een professional van PUM bij het verder professionaliseren van hun bedrijf.
  • Er komt een uitwisselingsprogramma tussen huisartsen en diëtisten uit Suriname en Nederland over voeding en de bestrijding van diabetes 2.

 

Met dit congres hebben stichting d’ONS en haar partners geprobeerd duidelijkheid te geven over de voordelen van duurzame landbouwteelt, over de noodzaak van gezonde voeding en lifestyle en over de voordelen van zadenuitwisseling tussen Suriname en Nederland. Er zullen in 2018 concrete vervolgacties worden ingezet t.a.v. de uitkomsten van het congres. Dit congres is een onderdeel van een meerjarig programma van projecten en activiteiten in Suriname.

Stichting d’ONS

Stichting d’ONS is een vrijwilligers organisatie en streeft ernaar een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname. Duurzaam in economisch opzicht en duurzaam waar het gaat om de impact op het milieu en op de sociale omgeving.

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen:

  Volg ons  
  Bezoek ons op FaceBook check Twitter voor St. d'ONS  
Website: www.stdons.nl
Twitter: @Stichtingdons
YouTube: Stichtingdons
Facebook: Stdons
LinkedIn: stdons

 

 

 

 

Kijk ook naar het online PROGRAMMA met de links naar presentaties en speeches.

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.