Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Verslag congres 2016 ‘Landbouw, voeding en gezondheid in Suriname’

Op 10 juni 2016 vond in Paramaribo, Suriname, een congres plaats waarin de thema’s ‘Landbouw, Voeding en Gezondheid’ centraal stonden. De organisatie van het evenement lag in handen van Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) en betrof een samenwerkingsverband tussen d’ONS, het ministerie van Economische Zaken (EZ Nederland), het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV Suriname), Koppert Cress uit Nederland, de Nederlandse Ambassade in Suriname, Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de bedrijven Varross N.V. en Interfarm N.V. uit Suriname. De locatie was hotel Torarica.
 
Tijdens het congres is kennis en ervaring uitgewisseld over de duurzame landbouw en de relatie tot gezonde voeding en de link met volksgezondheid in Suriname. Sprekers op het congres waren o.a. Deborah Stijnberg, Monitoring & Evaluation Manager op het Ministerie van Volksgezondheid (Suriname), en Rob Baan (Twitter @rjpbaan), CEO van het micro-groente bedrijf Koppert Cress en voorzitter van de stichting Voeding leeft!.
 

Foto ©2016 (van links naar rechts): Deborah Stijnberg, Monitoring & Evaluation Manager op het Ministerie van Volksgezondheid (Suriname) en Alies van Sauers-Muller, Hoofd bestrijdingsmiddelen en fruitvlieg onderzoek, Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (Suriname)
 
Stijnberg gaf een overzicht van en inzicht in de ziektebeelden in Suriname, de mogelijk oorzaken en de acties die haar ministerie tot nu toe heeft ondernomen om het tij te keren. Baan liet daarna met een prachtig voorbeeld, namelijk de stad Rotterdam, zien hoe op een effectieve manier een ziektebeeld als diabetisch 2 in Suriname bestreden zou kunnen worden door het consumeren van meer bladgroente. Voorts hebben Jan van Charante (arts en voedingsdeskundige), Alies van Sauers-Muller (hoofd bestrijdingsmiddelen en fruitvlieg onderzoek, Ministerie van LVV) inspirerende presentaties gegeven over de gevolgen van het pesticidengebruik in de landbouw voor de volksgezondheid. Cynthia Grünberg (directeur NATIN) gaf een boeiend betoog over de urgentie van verjonging in de agrarische sector weer vanuit de resultaten van het twinningsproject ‘De groene leslijn’, dat NATIN o.a. doet met STOAS Wageningen uit Nederland.
 

Foto ©2016 (van links naar rechts): Jan van Charante, arts en voedingsdeskundige en Cynthia Grünberg, directeur NATIN
 
Een culinair hoogtepunt was de kookdemonstratie van de Surinaamse topkok Jethro Wirth, die op een geweldige wijze liet zien hoe er op een eenvoudige wijze, heerlijk vegetarisch gekookt zou worden met echte duurzaam geteelde Surinaamse groente.
 

Foto ©2016: Chef-kok Jethro Wirth geeft demonstratie gezond koken in de pauze van het congres. 
 
Johan Gatsonides, lid management team Europees Landbouw- en Visserijbeleid en Voedselzekerheid (ELVV) op het Ministerie van Economische Zaken, gaf een helder overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen die komende zijn op het gebied van het (internationale) voedselbeleid en waar Suriname zich op zou kunnen voorbereiden.
 
In de paneldiscussie, waarin Kevin van der Werff (Goliath B.V.) en Raveen Ramtahalsing (Spirits Grun2 N.V.) de panel vormden, kwam als belangrijkste voorwaarde naar voren om te komen tot een duurzaam agrarisch bedrijf, dat je moet blijven doorzetten ondanks financiële en klimatologische tegenslagen. Hiernaast is samenwerking en het vroegtijdig naar hulp zoeken andere belangrijke voorwaarden.
 

Foto ©2016 (van links naar rechts): Johan Gatsonides, lid management team ELV op het Ministerie van Economische Zaken en pannelleden: Kevin van der Werff (directeur Goliath B.V.) en Raveen Ramtahalsing (directeur Spirits Grun2 N.V.) met moderator Rob Baan (CEO Koppert Cress)
 
De uitkomsten van dit congres gaven opnieuw aan dat de tuinbouwsector in Suriname met een tekort aan kwalitatief goede zaden kampt en aan een gebrek aan nauwe samenwerking tussen lokale tuinders onderling en aan samenwerking met internationale tuinders. Met name de samenwerking met Nederland zou vergroot kunnen worden. In dat kader zal d’ONS en haar partners werk maken van een digitale data/ kennisbank met koppelingsmogelijkheden met Nederlandse tuinders. Hiernaast zou er een nauwere samenwerking moeten komen tussen de ministeries van Volksgezindheid en van Landbouw, Veeteelt en Visserij in Suriname, om tot beleidsontwikkeling en beleids- integratie in Suriname te komen.
 
Met dit congres hebben stichting d’ONS en haar partners geprobeerd duidelijkheid te geven over een stand van zaken in de duurzame landbouw, over gezonde voeding en over de relatie tussen pesticidegebruik en volksgezondheid in Suriname.
 
Er zal een follow-up worden gegeven op de benoemde actiepunten. Dit congres is een onderdeel van een meerjarig programma van projecten en activiteiten in Suriname.
 

Stichting d’ONS

Stichting d’ONS is een vrijwilligersorganisatie en streeft ernaar een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname. Duurzaam in economisch opzicht en duurzaam waar het gaat om de impact op het milieu en op de sociale omgeving.
 
Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen

  Volg ons  
  Bezoek ons op FaceBook check Twitter voor St. d'ONS  
Website: www.stdons.nl
Twitter: @Stichtingdons
YouTube: Stichtingdons
Facebook: Stdons
LinkedIn: stdons

 

 

 

 

Kijk ook naar het online PROGRAMMA met de links naar presentaties en speeches.

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.