Op 21 november jl. werd door stichting d’ONS, met ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Landbouw en Veeteelt (Suriname) wederom de award voor duurzaamste micro-landbouwer van Suriname uitgereikt. Ook dit jaar werden de prijzen gesponsord door het bedrijf MICHI Natural Foods uit Suriname. Dit jaar waren de winnaars drie bijzondere duurzame telers; Dennis Tauwnaar een idealistische theeboer, Glenn Maabo een stug doorzettende duurzame landbouwer en Ricardo Vriesde een bevlogen kersenboer.
De award voor de duurzaamste micro-landbouwer 2014 is uitgereikt aan Dennis Tauwnaar (zie videoverslag Dennis Tauwnaar). Zijn bedrijf brengt theesoorten op de markt onder de naam “Pikin Sranan”. Een 100% biologisch product. Het gebruik van Surinaamse kruiden en of planten als thee is in Suriname niet onbekend. Maar het idee van het duurzaam commercialiseren van thee, wordt op dit moment slechts door de heer Tauwnaar gedaan en met durf omgezet naar een duurzaam Surinaams product. Het assortiment bestaat o.a. uit moringa olie feira, citroengras, zuurzak, papaja, marva, kamia kucing en basicilum thee. Hij onderscheidt zich van de overige duurzame micro-landbouwers doordat hij zijn eindproduct niet alleen op de lokale markt afzet maar ook aan toko's in Nederland.
Op de tweede plaats is Glenn Maabo (zie videoverslag Glenn Maabo) geëindigd, een duurzame primaire landbouwer uit het plaatsje Asigron in district Brokopondo. De heer Maabo is een gepassioneerde agrariër die momenteel op ruim 5 ha grond duurzame groente- en fruitteelt bedrijft. Hij teelt producten zoals bananen, gember, watermeloen, peper, amsoi, sopropo etc. Maabo gebruikt geen chemicaliën, tenzij echt onvermijdelijk en dan met mate; hij past op zijn arealen vruchtwisseling toe om bodem uitputting te vermijden en gebruikt kippenmest als bodemverbeteraar.
Op de derde plaats is Ricardo Vriesde (zie videoverslag Ricardo Vriesde) geëindigd, een bevlogen kersenboer uit district Coronie. Behalve dat het bedrijf van Vriesde voldoet aan 70% van de duurzame criteria, is hij de enige kersenboer in het district waar het meestal gaat om kokos. Dit bedrijf heeft echter aangetoond dat met de juiste dosis lef en doorzetting succesvolle diversificatie van landbouwgewassen mogelijk is. Het bedrijf gebruikt slechts 1 keer per jaar NPK en wel alleen als het werkelijk nodig is en onder strikte voorwaarden. Momenteel levert de aanplant op jaarbasis rond de 30 tot 35 ton Braziliaanse- en Surinaamse kersen op.
Reacties zijn gesloten.