Tekst Sharon Singh
BRON:
Singh, Sharon (2022, 23 oktober). Twee landbouwers uitgeroepen tot duurzaamste MKB-landbouwer 2022. De Ware Tijd. https://dwtonline.com/twee-landbouwers-uitgeroepen-tot-duurzaamste-mkb-landbouwer-2022/
PARAMARIBO – Natuurbehoud en een gezonde leefomgeving in Suriname: dat beoogt stichting d’ONS (duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname), die jaarlijks de award ‘Duurzaamste MKB-landbouwer’ uitreikt. Er was een unicum bij de award-uitreiking donderdag in de Royal Ballroom van Torarica: twee ondernemers eindigden op de eerste plaats: Jill Donk van ZuDo Tropical Fruits en Monish Khedoe van FresQual Agribuss.
Zij werden uitgeroepen tot ‘Duurzaamste MKB-landbouwer 2022’ en ontvingen beiden een cheque van 1000 euro. ZuDo Tropical Fruits kweekt en verwerkt zuurzak tot pulp en sap, terwijl FresQual Agribuss zich toelegt op de productie van Surinaamse groenten en pomme de cythère. Niten Seopersad van Fruitly eindigde als tweede en ontving een cheque van 250 euro. Zijn bedrijf doet aan fruitteelt en verwerkt onder meer citrussoorten, markoesa en kersen tot sap. Alle winnaars zullen het geld investeren in hun bedrijf.
Aanmoedigingsprijs
Dit jaar overhandigde stichting d’ONS voor het eerst de ‘Aanmoedigingsprijs landbouwbedrijf 2022’. De eerste winnaar, Tiny Gardens Suriname, richt zich op innovatieve tuinbouw en creëert eenvoudige, ordelijke en productieve moestuinen op maat. Met de geldprijs van 350 euro wil het bedrijf een tuin inrichten op een basisschool in de wijk Flora om daar samen met de leerlingen te planten.
Sinds 2008 stimuleert d’ONS Surinaamse landbouwers om tot duurzame landbouw over te gaan. Zij organiseert congressen om de educatie en bewustwording op gang te brengen. Het landbouwcongres was donderdag vóór de award-uitreiking. De editie van 2022 stond in het teken van Climate Change en de uitdagingen voor boeren. Er werden verschillende presentaties gehouden.
Eigen verantwoordelijkheid
President Chan Santokhi stond in zijn openingsspeech stil bij de eigen verantwoordelijkheid van de telers en de gevolgen van klimaatverandering. “We maken het dagelijks mee: de kuststrook wordt aangevallen door stijgend oceaanwater. Hoeveel kilometers aan land hebben we niet al verloren. Maar doordat het water steeds landinwaarts trekt, treedt er verzilting op van de agrarische gebieden en dat heeft ook zijn impact op de agrarische sector”, merkte de president op.
Tegelijkertijd worden leefgemeenschappen in het zuiden van het land bedreigd in hun leefomgeving door de vele regens. De meest logische redenering, volgens de president is om je aan te passen en hogerop te gaan wonen. “Naast de fysieke verplaatsing, gaat er ook een stukje historie mee gepaard van 300 jaar. Cultuur, spiritualiteit, de rivier als infrastructuur spelen bij de gemeenschappen ook een rol, maar het kost ook allemaal geld om gemeenschappen te verplaatsen.”
Internationaal moeten er gelden worden vrijgemaakt om ontwikkelingslanden te helpen om hun landbouw te verduurzamen en voedselveiligheid te garanderen, aldus Santokhi. De landbouw heeft een grote impact op het milieu en klimaat en om de schade te beperken moeten ontwikkelingslanden toegang hebben tot kapitaal. Zo wordt er niet onnodig aan ontbossing gedaan en kan schade als gevolg van klimaatverandering worden opgevangen, aldus het staatshoofd.
Tags: duurzame landbouw FreshQual Agribus fruit Fruitly Jill Donk Landbouw Veeteelt en Visserij LVV Monish Khedoe Nitin Seopersad President Santokhi stichting d’ONS Surinaamse groenten Tiny Gardens Surinametuinbouw Zudo Tropical Fruits zuurzak