Op 21 oktober 2009 heeft stichting d’ONS een seminar georganiseerd met als thema ‘duurzame goudwinning in Suriname’. De insteek van dit seminar was aandacht te geven aan de milieu -en gezondheidsaspecten van de vervuilende goudwinning. Tevens wil d’ONS de contouren aangeven om naar een pilot toe te werken, waarbij goud op een schone manier (lees met geen of heel weinig kwik) gewonnen kan worden. De economische voordelen van schoon gewonnen goud zijn nu ook voor het eerst tijdens een goudseminar toegelicht.
De opening werd gedaan door minister Felisi (Regionale Ontwikkeling) en verschillende organisaties hebben acte de présence gegeven. De problematiek van de goudwinning werd hierdoor van verschillende kanten beschouwd. ICCO en WWF deden dit bijvoorbeeld vanuit de invalshoek milieu en biodiversiteit. IAMGOLD (het grootste goudwinningsbedrijf in Suriname) heeft de economische voordelen van goudwinning voor Suriname toegelicht en haar bezorgdheid geuit over randverschijnselen van illegale kleinschalige goudwinning. NANA-resources heeft inzichtelijk gemaakt dat zij in Suriname al op een redelijk schone manier goud winnen.
In het seminar is verder naar voren gekomen dat de gezondheidsaspecten van goudwinning al voldoende bekend zijn en dat de kleine goudzoekers de grootste veroorzakers van het vervuilingsprobleem zijn. Er is nu vooral behoefte aan oplossingsrichtingen voor de goudproblematiek. Concreet heeft men behoefte aan kennis, ervaring en begeleiding ter plaatse door ervaringsdeskundigen. Stichting d’ONS wil voornamelijk in het laatste aspect energie stoppen. Er is veel media-aandacht zowel in Suriname als in Nederland voor de goudwinproblematiek in Suriname geweest en de discussie over de goudkoorts en de gevolgen hiervan is in Suriname losgebarsten.
Reacties zijn gesloten.