Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Congres 24 oktober 2019 Stichting d‘ONS: Green Grow Garden meest duurzame landbouwbedrijf van Suriname

Het bedrijf Green Grow Garden van Radj Bisessar in Wanica is donderdag 24 oktober door de stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) en partners uitgeroepen tot het duurzaamste mkb-landbouwbedrijf van Suriname. Dit gebeurde tijdens het landbouwcongres dat ieder jaar door de stichting in Paramaribo, Torarica wordt georganiseerd.

Uit handen van de oprichter van d’ONS, Joyce Sylvester, ontving Radj Bisessar de eerste prijs. Op zijn bedrijf van 2,5 hectare in Wanica teelt hij paprika, tomaten, komkommer, sla en diverse soorten citrus. Dit gebeurt in kassen en in de volle grond. Er zijn zeven mensen in vaste dienst. Volgens de jury heeft het bedrijf een grote mate van professionaliteit en een grote economische potentie. Bissesar was zeer blij met de € 2000,- die aan de eerste prijs is verbonden ‘’Alleen de nominatie al is een hele mooie erkenning. Dit doet me echt goed. Het geld is ook zeer welkom. Ik ga het gebruiken om mijn bedrijf verder te ontwikkelen zodat ik aan de internationale eisen kan voldoen’’, aldus Bissesar.

De twee andere genomineerden waren Saba Farm te Redi Doti (2e prijs) en Spirits Grun2 in Lelydorp (3e prijs). Saba Farm teelt ananas, terwijl Spirits Grun2 zich vooral richt op sla, paprika, komkommer en tomaat. Saba Farm en Spirits Grun2 ontvingen respectievelijk 1000 en 500 euro. De eerste prijs werd gesponsord door het Nederlandse bedrijf Koppert Cress, de tweede prijs door stichting d’ONS en de derde prijs door Rijk Zwaan, ook uit Nederland.

De prijsuitreiking was een onderdeel van het congres ‘Teelttechnieken, zaden en irrigatie op maat voor de duurzame landbouw in Suriname’. Het was de achtste keer dat de Nederlands-Surinaamse organisatie dit congres organiseerde onder leiding van coördinator Hendrik Comvalius. Dit congres startte met een oproep van de 17-jarige jeugdactivist Hendrik Yuan Comvalius die opriep voor meer schooltuinen voor de kinderen en aan gaf het belangrijk te vinden dat de landbouw zich duurzaam ontwikkelt voor de volgende generatie.

Tijdens de presentaties lag de nadruk op het belang van goede zaden en van een goede waterhuishouding. Heleen Bos van zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan gaf aan dat haar bedrijf in Suriname heeft geïnvesteerd in een proeftuin en in een project voor schooltuintjes. Het bedrijf wil onderzoeken of hun groentezaden ook in Suriname zullen gedijen. De bedoeling is dat er een speciaal assortiment van groentezaden voor Suriname komt. Ook klimaatverandering en droogte- en zout resistentie zijn belangrijke aandachtspunten bij de veredeling. Bos, en ook andere sprekers, benadrukten het belang van gezonde groenten in het kader van de volksgezondheid.

Stanley Oosthuizen, landbouw en irrigatiedeskundige ging op de verschillende aspecten van een goede waterhuishouding. Hij benadrukte dat de aanwezigheid van genoeg en goed water in Suriname een groot voordeel is voor Surinaamse landbouwers.

Rob Baan van het Nederlandse bedrijf Koppert Cress en voorzitter van d’ONS is een belangrijke sponsor en teler en hij was zeer onder de indruk van de professionaliteit van de bedrijven en had goede suggesties voor in de praktijk. Chris de Nie sprak namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uit Nederland dat het congres ook sponsort. Hij benadrukte het belang van samenwerking tussen de bedrijven en daar waar het de ontwikkeling betreft van zaden die geschikt zijn voor de Surinaamse bodem. Van het ministerie van LVV was ook een vertegenwoordiger aanwezig, net als een afgezant van de Nederlandse ambassade in Suriname. Ruim 150 deelnemers waren aanwezig.

Stichting d’ONS

Stichting d’ONS werd in 2006 opgericht door Joyce Sylvester, oud-burgemeester en oud-senator in Nederland. Hendrik Comvalius, coördinator van stichting d’ONS, organiseerde het congres.

Stichting d’ONS is een vrijwilligers organisatie en streeft ernaar een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname. Duurzaam in economisch opzicht en duurzaam waar het gaat om de impact op het milieu en op de sociale omgeving.

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen:

  Volg ons  
  Bezoek ons op FaceBook check Twitter voor St. d'ONS  
Website: www.stdons.nl
Twitter: @Stichtingdons
YouTube: Stichtingdons
Facebook: Stdons
LinkedIn: stdons

 

 

 

 

Kijk ook naar het online PROGRAMMA met de links naar presentaties.

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.