Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Payals Groenten, winnaar duurzaamste mkb-landbouwbedrijf 2018 Suriname

Op 25 november is voor de 7e keer de Award voor het duurzaamste mkb-landbouwbedrijf van Suriname uitgereikt. Dit initiatief wordt jaarlijks georganiseerd door stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS), met ondersteuning van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (in Nederland) en het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV uit Suriname). De prijs voor de eerste plaats wordt dit jaar gesponsord door het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, de tweede prijs door stichting d’ONS en de derde prijs wordt gesponsord door het bedrijf Varross.

Er waren dit jaar 10 inschrijvingen, waarvan er 4 bedrijven voor een groot deel aan de duurzaamheidscriteria voldeden. Uit de 4 bezochte bedrijven, kwamen 3 bedrijven als beste uit de bus. Dit jaar zijn de winnaars; op nummer 1: Payals Groenten; nummer 2: Kinderhuis Maria Hoeve en nummer 3: Parmas Green Farm. Deze bedrijven zijn afkomstig uit de district Wanica.
 

Video ©2018 – Sachin Autar, winnaar Award 2018
 
Payals Groenten

Op het areaal van 10.000m2 wordt voornamelijk bitawiri onder schaduwgaas verbouwd. Daarnaast worden ook soepgroenten, pompoen en peper geteeld.
Het is een familiebedrijf waar iedereen actief is op het veld en in het oogstseizoen wordt extra hulp ingehuurd.
Voor de bemesting wordt veelal gebruik gemaakt van kippen- en koeienmest en van zelfgemaakte compost terwijl voor de bestrijding van ziekten en plagen gebruik wordt gemaakt van biologische middelen.
De waterhuishouding is goed geregeld.
Het bedrijf staat bekend om de unieke zachte bitawiri waarvan elke dag verse bossen geleverd worden aan vaste afnemers. De vraag neemt ook geweldig toe.
Het bedrijf is financieel gezond en maakt winsten. Dit bedrijf heeft grote economische potentie.
Op deze gronden heeft de jury de eerste prijs toegekend aan ‘Payals Groenten’ en is als winnaar uitgeroepen van het duurzaamste mkb-landbouwbedrijf van Suriname in 2018.

2018_3de_prijs_award_Javier_Parmanand-Parmas_Green_Farm
2018_2de_prijs_award_Nesta_en_John-Kinderhuis_Maria_Hoeve
2018_winnaar_award_Sachin_Autar-Payals_Groenten

Foto ©2018 – Award uitreiking ‘duurzaamste mkb-landbouwbedrijf 2018 in Suriname’ (van links naar rechts): Op de derde plaats is geëindigd: heer Javier Parmanand van Parmas Green Farm, op de tweede plaats is geëindigd: familie Trimoredjo Tjon A Hung (Nesta en John) van Kinderhuis Maria Hoeve en de winnaar is heer Sachin Autar (op de foto samen met zijn vrouw Ashna Autar Bhoelai) van Payals Groenten.
 

Video ©2018 – Nesta en John Trimoredjo Tjon A Hung, 2de plaats Award 2018
 

Video ©2018 – Javier Parmanand, 3de plaats Award 2018

Links:

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS