Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

NAGA’s augurken meest duurzaam landbouwbedrijf van Suriname 2020

Het bedrijf NAGA’s augurken van Ashokkoemar Narain uit district Wanica is donderdag 15 oktober 2020 door de stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) en partners uitgeroepen tot het duurzaamste mkb-landbouwbedrijf van Suriname. Dit gebeurde op de pier van hotel Torarica voor een beperkt publiek, tijdens de award-uitreiking die ieder jaar door de stichting in Paramaribo, Torarica wordt georganiseerd. Vanwege de corona-maatregelen is hier toe besloten. Felicitaties werden daarom digitaal aan de winnaars uitgebracht door de voorzitter van stichting d’ONS, Rob Baan; door de ambassadeur van de stichting. Joyce Sylvester en de directeur van de stichting, Hendrik Comvalius. 

Uit handen van de jury award leden, Rene van Essen en Soraya van Dijk, ontving de heer Narain de eerste prijs. Op zijn bedrijf van 9 hectare in Wanica teelt hij augurken, kool, amsoy en kouseband. Dit gebeurt in het open veld. Het bedrijf heeft 16 mensen in vaste dienst. Volgens de jury heeft het bedrijf een grote mate van professionaliteit en een grote economische potentie. NAGA’s augurken heeft een eigen ‘research en development’ afdeling, die bijdraagt aan de verbetering van teelt en kwaliteit. De verwerking van de groenten heeft het bedrijf zelf in de hand. Het bedrijf beheerst de hele keten van productie, verwerking, distributie tot afzet en heeft hierdoor de potentie voor een gezonde groei.

Narain heeft aangegeven dat hij blij is met het geldbedrag van € 1000,- en zal dat bedrag inzetten op verbetering van de productie infrastructuur van het bedrijf.

De twee andere winnaars waren Ashwien Gopal (2e prijs) en Sarwani Ramdhani, beiden uit district Saramacca. Gopal teelt tomaten, antroewa en peper, terwijl Ramdhani zich vooral richt op bananen. Gopal en Ramdhani ontvingen respectievelijk € 500,- en € 250,-. Ook zij hebben aangegeven om de bedragen in te zetten voor verbetering van de eigen bedrijfsinfrastructuur. De prijzen werden gesponsord door het Nederlandse zaadbedrijf Rijk Zwaan, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Koppert Cress en stichting d’ONS. Ondersteuning werd geboden door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en de Nederlandse ambassade te Paramaribo Suriname. 

Door de corona-uitbraak was het jaarlijkse d’ONS congres afgelast, omdat er prioriteit gegeven werd aan de veiligheid en gezondheid van de bezoekers van het congres.

Tijdens de digitale presentaties van Rob Baan, Joyce Sylvester en Hendrik Comvalius is de focus gelegd op de intentie die Suriname en Nederland naar elkaar hebben uitgesproken tot samenwerking, met name op het gebied van land- en tuinbouw. Dit biedt geweldige samenwerkingsmogelijkheden voor de toekomst. Zo is de stichting voornemens om in samenwerking met Hogeschool AERES, jaarlijks twee Surinaamse studenten te sponseren, om in Nederland een tweejarige opleiding te volgen en daarmee een associate degree te halen. Binnenkort start hiervoor de selectie. Tevens zijn de winnaars gevraagd om schoolkinderen uit te nodigen op hun bedrijf voor een werkbezoek. Stichting d’ONS vindt het namelijk belangrijk de jeugd zo vroeg mogelijk in contact te brengen met de land-/tuinbouw in Suriname.

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.