HISTORIE
2006
Stichting d’ONS is op 14 december 2006 opgericht te Naarden.
De stichting werd opgericht omdat de behoefte werd gevoeld om het globale proces van duurzame ontwikkeling in Suriname binnen de sectoren landbouw, energie, toerisme, bosbouw en water actief op gang te brengen.
Signalen van milieu-misstanden, opkomende klimatologische veranderingen en het behoud van het Surinaamse Amazone-gebied lagen hieraan ten grondslag.
2007
Kennismaking en introductietrip duurzame ontwikkeling Suriname
d’ONS gaat naar Suriname voor een brede kennismaking met alle actoren binnen de Surinaamse samenleving en commitment te peilen t.a.v. duurzame ontwikkeling. Gesproken werd met vertegenwoordigers uit de politiek, het bedrijfsleven, civil-society en andere ongeïnteresseerden.
Opzet bejaardentehuis in district Coronie
In 2007 heeft de stichting samen met het SKAN-fonds zorggedragen voor de opzet van een bejaarden-tehuis in het district Coronie in Suriname.
2008
Op 29 en 30 mei 2008 heeft in Suriname het congres ‘Duurzame Ontwikkeling Suriname’ plaatsgevonden.
Het doel van het congres was het bevorderen van het globale duurzame proces in Suriname middels een vijftal sectoren die voor duurzame ontwikkeling in aanmerkingen komen, te weten: energie, landbouw, water, bosbouw en toerisme.
Dit tweedaagse congres werd door 150 deelnemers bezocht.
2009
In mei 2009 heeft d’ONS drie expert-meetingsdagen georganiseerd in Suriname met als thema ‘Duurzame energie in Suriname’, ‘Duurzaam vermarkten van fruit’ en ‘Verantwoorde goudwinning/ small scale goldmining’.
In oktober 2009 heeft de stichting een 3-tal seminars georganiseerd met als thema duurzaam toerisme, groen goud en duurzaam fruit.
2010
In april 2010 heeft d’ONS, samen met het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) een werkbezoek aan Suriname gebracht ter voorbereiding op een oriëntatie-missie met het bedrijf The Greenery in juni 2010.
Doel was om de potentie en exportmogelijkheden van de landbouw in kaart te brengen. In juni heeft de oriëntatie-missie daadwerkelijk plaatsgevonden.
2009 – 2011
In samenwerking tussen stichting d’ONS, stichting Productieve Werkeenheden (Suriname) en Intent Suriname is het Twinningsproject ‘Stimulering klein ondernemerschap Suriname’ gerealiseerd.
Het doel van dit project was stimulering van klein ondernemerschap in Suriname. 150 deelnemers in Suriname zijn opgeleid tot zelfstandige ondernemers in de duurzame sectoren toerisme, landbouw en energie.
vanaf 2012
Vanaf 2012 organiseert d’ONS samen met het ministerie van Economische Zaken (EZ) de jaarlijkse award uitreiking voor de duurzaamste microlandbouwer van Suriname.
Doel hiervan is om te laten zien dat duurzame landbouw zowel de economie als het milieu kan dienen. Er is reeds een aantal landbouwers dat duurzaam agrarisch onderneemt. Het aantal van deze ecologische boeren is in loop der jaren substantieel gestegen. Dit proces wil Stichting d’ONS blijven stimuleren, door de winnaars een prijs toe te kennen.
2013
In mei 2013 is er een Charity-diner georganiseerd voor het bekostigen van een duurzame onderwijslijn voor de kinderen van de Johannes Kwamie basisschool te Nieuw Koffiekamp.
In november 2013 wordt voor de tweede keer award-uitreiking voor het meest duurzame agrarisch MKB-bedrijf in Suriname georganiseerd.
In april 2013 zijn er drie haalbaarheidsonderzoeken opgeleverd: ‘Naar een kokos verwerkende fabriek in Coronie Suriname’, ‘Naar een sap verwerkingseenheid voor de açai-bes in Moengo Suriname’ en ‘Mogelijkheid van duurzame landbouw in Nieuw Koffiekamp, district Brokopondo Suriname’.
2014
In november is voor de 3e keer de jaarlijkse award voor de duurzaamste micro-landbouwer van Suriname uitgereikt. Het aantal duurzame landbouwers is vanaf 2012 (60) uitgebreid naar 145 in 2014.
De duurzame leerlijn is opgeleverd. Er is meer dan een jaar gewerkt aan de adaptie van deze leerlijn naar Surinaamse omstandigheden.
Het multifunctioneel zonne-energiecentrum is ingericht met een gift van Stichting Johan Ferrier Fonds.
Met steun van stichting Boomgaard is het Turtle Watch programma opgezet om maatregelen te nemen om het zeeschildpaddenbestand te beschermen en de eierenroof op het Matapica-strand een halt toe te roepen.
2015
Multifunctioneel zonne-energie centrum en duurzame leerlijn in Nieuw Koffiekamp
Op de Johannes Kwamie basisschool te Nieuw Koffiekamp is gestaart met de duurzame leerlijn die in stand is gekomen door een samenwerking tussen stichting d’ONS, stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente (EBG) Suriname, WWF Guianas en Ecomare Nederland.
Alle 120 kinderen van groep 1 tot en met groep 6 krijgen vanaf maart 2015 onderwijs met handvatten voor behoud van het Surinaamse Amazonegebied.
Het multifunctioneel zonne-energiecentrum in district Brokopondo Suriname is in april geopend. Het centrum is gerealiseerd in samenwerking tussen stichting d’ONS, Telesur (Suriname), ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (Suriname), IAMGOLD en stichting Johan Ferrier Fonds.
2015
Red de zeeschildpad en stop de eierenroof
Start van het Turtle Watch programma in samenwerking met Natuur Beheer in Suriname. Het doel is om via de inzet van vrijwilligers, naast de reguliere jachtopzieners, de grootschalige roof van zeeschildpaddeneieren tegen te gaan. Een veldpost is opgeleverd, waarin vrijwilligers kunnen slapen, data verzamelen, koken en snel op patrouille gaan zodra de situatie er om vraagt.
Via een afstudeeronderzoek aan de Anton de Kom Universiteit in opdracht van d’ONS wordt ondezocht hoe het behoud van de zeeschildpadden en de bestrijding van de eierenroof beleidsmatig ondersteunt kan worden.
Tweedaagse landbouwcongres
In juni is een tweedaagse landbouwcongres over de duurzame landbouw en de zadenteelt in Suriname georganiseerd.
Ruim 220 mensen hebben het congres bezocht en uit de succesvolle evaluatie kwam naar voren dat er nog nauwer samen gewerkt dient te worden tussen landbouwers, kennisinstituten, financierders en de overheid.
Heden
Het Turtle Watch programma krijgt in 2016 een vervolg middels de inzet van de vrijwilligers op legstranden van Suriname. Verder is het doel het bevorderen van de bewustzijn van basisschoolkinderen middels de opzet van een duurzame leerlijn en het opzetten van de eco-toeristische activiteiten voor lokale bewoners die leven van de eierenroverij van zeeschildpadden.
In juni wordt voor de vijfde keer een award uitreiking georganiseerd voor de duurzaamste mkb-landbouwbedrijf in Suriname. Voorafgaand aan de uitreiking van de award wordt een seminar gegeven met als thema ‘Financieringsbronnen voor de duurzame landbouw in Suriname’.