Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Event bij Natuur Technisch Instituut (NATIN) op 19 oktober 2023

Jongeren en duurzame ontwikkeling in de landbouw hebben de toekomst

Inleiding

Jaarlijks organiseert Stichting d’ONS sinds 2008 in Paramaribo, Suriname een congres om ervaring en kennis te delen over de verduurzaming van de landbouw. Tevens worden awards uitgereikt aan de top 3 van de meest duurzame landbouwers van dat jaar. Het congres wordt georganiseerd in Torarica, kent sprekers en wordt altijd druk bezocht door ngo’s, relevante organisaties en boeren. De gemiddelde leeftijd is echter hoog.

Betrekken van jongeren in 2023

In 2023 zal voor het eerst uit een ander vaatje worden getapt. De stichting kiest ervoor om de jeugd in Suriname de ruimte te geven. Het idee is ontstaan om in 2023 jongeren te gaan betrekken. Het zou goed zijn om ons werk en de verduurzaming van de landbouw onder de aandacht te brengen van jongeren zoals die studeren op het MBO van NATIN. NATIN is de enige agrarische school die toekomstige boeren van Suriname levert.

Jongeren en duurzame ontwikkeling in de landbouw hebben de toekomst

De bedoeling is om de volgende bijeenkomst te organiseren op het terrein van en in de klaslokalen van NATIN.

Onderdeel van de dag is dat er 2 studiebeurzen ter beschikking worden gesteld aan 2 MBO studenten, die een presentatie geven over hun keuze voor de landbouw. Beoordeeld zal worden op o.a. intrinsieke motivatie. De studenten kunnen dan een jaar gaan studeren op de Lentiz MBO school in de gemeente Westland.

Een ander onderdeel van de dag is dat er prijzen worden uitgereikt ter stimulering aan twee prijswinnaars die al eerder werden onderscheiden (€ 1000,- per prijs) met een award. Dan hebben we het over de winnaars van de afgelopen 10 jaar, die we in juni 2023 hebben bezocht.

In de ochtend komen een aantal sprekers aan het woord en in de loop van de ochtend vinden er in de diverse lokalen van het NATIN verdiepende sessies plaats. Buiten kunnen studenten demonstraties geven, kunnen er duurzame landbouwers producten verkopen of laten zien. De gedachte is dat het bruist en dat er wat te beleven valt, ook een goede plek om mensen te ontmoeten die bezig zijn met de verduurzaming van de landbouw in Suriname.

Organisatie

De organisatie wordt gedaan door Stichting d’ONS in samenwerking met studenten van AERES, studenten van NATIN, vrijwilligers van stichting d’ONS, Koppert Cress, gemeente Westland, provincie Flevoland, Rijk Zwaan en het ministerie van LVV.

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS

Studentenuitwisseling vliegwiel voor meer samenwerking tussen Suriname en Dronten (Bron: Omroep Flevoland)