Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Energie

ENERGIE

Duurzame energie

Zonne-energie is een schone, onuitputtelijke bron en dat zien wij als de sleutel tot de ontwikkeling van het binnenland van Suriname.
 
Veel dorpen hebben nog steeds geen aansluiting op het stroomnet en zijn aangewezen op vervuilende dieselgeneratoren en olielampen. Zonnepanelen zorgen voor een moderne en stabiele energievoorziening.

Het multifunctionele zonne-energiecentrum Nieuw Koffiekamp

Foto @2012: Het multifunctionele zonne-energiecentrum Nieuw Koffiekamp
Bekijk YouTube afspeellijst Nieuw Koffiekamp
Het multifunctionele centrum in Nieuw Koffiekamp te Brokopondo, is nu door de elektriciteit die de zonnepanelen opbrengen verbonden met de rest van de wereld.
 
Stichting d’ONS en partners hebben hier een gebouw gerealiseerd met zonnepanelen op het dak, op zonne-energie draaiende computers en een verbinding met het internet.
Het effect is groot, de kinderen kunnen nu via internet lessen en huiswerkprogramma’s op afstand volgen. En dat is belangrijk, aangezien er in het binnenland vaak gebrek is aan leerkrachten.
 
Graag willen wij ook andere dorpen in het binnenland voorzien van zonnepanelen, daarvoor hebben we uw steun nodig.

Zonne-energie en duurzame leerlijn op de Granman Forsterschool in Langatabiki

Onze duurzame leerlijn is in samenwerking met de stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS) geïntroduceerd op de Granman Forsterschool in Suriname.

De Granman Forsterschool is gelegen in het dorp Langatabiki dat deel maakt van het ressort Paramacca in het district Sipaliwini.

Door kleinschalige goudmijn-activiteiten in de omringende omgeving en kwik gebruik bij de goudwinning zijn de destructieve gevolgen voor mens en natuur daar schrijnend zichtbaar.

Middels deze leerlijn maken de leerkrachten van de school de leerlingen bewust van het noodzakelijk behoud van het Surinaams Amazonegebied en tegelijkertijd draagt dit bij aan het behoud hiervan.

Tijdens de lessen ontdekken de leerlingen op een praktische en schoolse manier van alles over hun eigen omgeving en de wereld daarbuiten en leren hoe hun eigen keuzes kleine en grote gevolgen voor hun omgeving en hun toekomst hebben. Dit project wordt een voortzetting van het concept dat nu in het dorp Nieuw Koffiekamp in het district Brokopondo met veel succes wordt uitgevoerd.

Het concept bestaat uit het toepassen van zonne-energie (via zonne-panelen), computers die draaien op zonne-energie en de invoer van een duurzame leerlijn op de computers, waarmee kinderen handvatten krijgen hoe om te gaan met het behouden van het Amazonegebied, maar vooral hoe het onderwijsniveau van de kinderen kan worden vergroot.

Middels dynamische werkvormen en gebruik van ICT faciliteiten zullen de leerlingen leren hoe ze zelf een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan een duurzame ontwikkeling van hun omgeving en hun toekomst.

Dit project is verder mede mogelijk gemaakt door een gezamenlijk zonne-energie project dat is uitgevoerd te Langatabiki door de Franse organisatie EDF, het Surinaams zonne-energie bedrijf Guguplex en het District Commissariaat. Vanuit dit project zijn er zonnepanelen en laptops ter beschikking gesteld voor de school.

De Johan Ferrier Fonds heeft tenslotte, middels een gift, bijgedragen aan de stimulerende inrichting van de school waar de lessen onderwezen zullen worden en de lesmaterialen voor de school gefinancierd.