Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

De reis naar Suriname

DE REIS NAAR SURINAME

Uw reis naar Suriname

U wilt weten welke voorbereidingen u moet treffen voor uw reis naar Suriname?

Toeristenkaart

Dankzij de Suriname toeristenkaart is het een stuk eenvoudiger geworden om je vakantie naar dit mooie land voor te bereiden.
Het aanvragen van een visum voor Suriname was altijd een heel gedoe. Maar om het reizen naar Suriname voor een groeiend aantal toeristen makkelijker te maken, hoef je nu alleen nog maar een toeristenkaart te kopen. Dat is goedkoper, sneller en vooral veel makkelijker!
 
Voor de meeste vakantiegangers naar Suriname is een toeristenkaart voldoende.
Als je zo’n kaart hebt aangeschaft, hoeft er geen Suriname visum meer in je paspoort te zitten voor je Suriname in mag. Een toeristenkaart kost €20 (goedkoper dus dan een visum!) en je mag er 90 dagen mee in Suriname verblijven.
Het grootste voordeel van de toeristenkaart? Je hoeft niet meer helemaal naar het Surinaams Consulaat in Amsterdam als voorbereiding op je Suriname vakantie. Een toeristenkaart kun je namelijk gewoon vlak voor vertrek op Schiphol aanschaffen. Daar heeft de Surinaamse overheid tegenwoordig twee balies (RC167 en RC168, vertrekhal 3) die voor iedere vlucht naar Suriname geopend zijn.
 
Lukt het niet om de toeristenkaart al op Schiphol aan te schaffen? Geen nood! Je krijgt na aankomst in Suriname ook nog een mogelijkheid om er één te kopen.
 
Je kunt trouwens ook nog steeds langs bij het Surinaamse Consulaat in Amsterdam voor een toeristenkaart.
 
Zorg er wel voor dat je een paar documenten bij de hand hebt als je een toeristenkaart gaat aanschaffen. Allereerst moet je natuurlijk een geldig paspoort hebben, dat bovendien nog minstens zes maanden geldig is bij aankomst in Suriname. Daarnaast moet je een retourticket kunnen laten zien, of anders een ticket waarmee je bewijst dat je Suriname ook weer gaat verlaten.
 
Je mag een toeristenkaart trouwens ook voor iemand anders aanschaffen (bijvoorbeeld voor je mede-reisgenoot). In dat geval moet je natuurlijk wel over de paspoorten en tickets van die persoon beschikken.
 
Als je van plan bent tijdens je vakantie ook een uitgebreid bezoek te brengen aan Guyana of Frans-Guyana, moet je wel opletten. Aan de grensovergangen van Suriname met die landen kun je namelijk geen toeristenkaart kopen. Je moet dan naar de Surinaamse ambassade in Georgetown of Cayenne, de hoofdsteden van de buurlanden. In zo’n situatie is het wellicht makkelijker en goedkoper om van te voren een multiple-entry visum te regelen.

Klimaat

Suriname kent een tropisch regenwoudklimaat, met temperaturen die het gehele jaar door boven de 18°C liggen. De vochtigheidsgraad is hoog en bedraagt gemiddeld 80%. Het meest koele tijdstip van de dag is zes uur ’s morgens (23°C) en het is het warmst tussen 12:00 – 14:00 uur (32°C).
 
Het is met name de neerslag, die het karakter van de seizoenen bepaalt. De meeste regen valt van april tot en met juli, maar ook in januari kan het flink regenen. De kust en het binnenland hebben over het algemeen hetzelfde klimaat, echter in het binnenland is de neerslag hoger. Het hele jaar is de gemiddelde temperatuur ongeveer 27°C. De gemiddelde maximum temperatuur bedraagt 30.5°C, de gemiddelde minimum temperatuur 22.8ºC. September en oktober zijn over het algemeen de droogste maanden. Januari is de ‘koudste’ maand met 26.2°C en september en oktober zijn de warmste maanden met 28,2°C.

Taal

In Suriname worden maar liefst twintig talen gesproken. De meeste Surinamers zijn meertalig en beheersen behalve meerdere nationale talen ook heel goed Engels. Qua aantallen sprekers zijn de belangrijkste talen in Suriname achtereenvolgens het Nederlands, het Surinaams (Sranantongo), het Sarnami Hindoestani (Surinaams Hindoestaans), het Javaans, de verschillende Marrontalen (vooral Saramaccaans en Aukaans) en het Chinees (Hakka, Mandarijn en Kantonees).

Vaccinaties

Een vaccinatie- en malaria advies is erg persoonlijk en mede afhankelijk van de reisduur, de reisroute en uw persoonlijke gezondheid. Het is daarom van belang om minstens zes weken voor de vertrekdatum een specialist te raadplegen.
 
Bij een langdurig en intensief bezoek aan Suriname wordt een aantal vaccinaties aangeraden. Het betreft vaccinaties tegen gele koorts, DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en Hepatitis A. Bij het bezoeken van de binnenlanden verdient het aanbeveling om malariapillen in te nemen, maar deze zijn niet altijd 100% betrouwbaar. Draag daarom beschermende kleding en slaap altijd onder een klamboe.
 
De dengue en chikungunya muskieten zijn gevaarlijke muggen die ook in Suriname voorkomen. De muggen die deze ziekten overbrengen, steken overdag. Er bestaan geen vaccinaties tegen deze muggen. U dient zich dus heel goed in te smeren met muggenwerende middelen.

Vluchten

Voor vluchten naar Suriname boekt u via de KLM of SLM. De periode van het congres is laagseizoen en de tickets zijn relatief goedkoop (€ 640,- inclusief) met een minimum verblijf van 7 dagen. Mocht u korter blijven, dan zijn de ticketprijzen veel duurder (SLM: € 1050,- en KLM € 1460,-)