Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Turtle Watch Suriname 2016 van start!

Vanaf 21 maart 2016 zal Turtle Watch Suriname 2016 officieel van start gaan.
Op deze datum zullen de eerste advertenties voor de werving van de vrijwilligers in de Surinaamse dagbladen en op de site van stichting d’ONS worden geplaatst.
 
In maart 2015 is stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d’ONS) en Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) gestart met een pilot-project om vrijwilligers in te zetten voor de bescherming van de zeeschildpadden op het legstrand Braamspunt in de Matapica Wetlands. Directe aanleiding voor deze actie is de jarenlange grootschalige roof van schildpaddeneieren in het gebied t.b.v. de commerciële visserij en consumptie.
Dit project is een groot succes geworden. Er hebben zich tijdens de pilot 30 vrijwilligers aangemeld voor de training tot assistent jachtopziener en deze hebben hierna hun beheerstaken uitstekend en met enthousiasme uitgevoerd. Het toezichtbeheer is met de komst van de vrijwilligers nog beter geworden, maar er dient voor de komende jaren permanente fysieke aanwezigheid van personeel te zijn; daarom is continuïteit van dit project voor de komende 5 jaar noodzakelijk.  
 
Daarom gaan we vanaf 21 maart 2016 weer van start met Turtle Watch Suriname 2016.
 
Wat we in 2016 willen doen is het opvoeren van een bewustzijnscampagne met de Johanna Margrita basisschool uit het Matapica-gebied om de gemeenschap duidelijk te maken, dat eierenroof en consumptie van eieren niet lonen. Voor deze school (en op termijn andere scholen) willen we een duurzame leerlijn ontwikkelen, puur gericht op het onderwijzen van kinderen bij de bescherming van de schildpadden en hun eieren. Ter ondersteuning van deze leerlijn, willen we een multitouch-tafel aanschaffen, die achtergrond informatie verschaft over de zeeschildpadden en de visuele bescherming van de zeeschildpadden in kaart brengt en daarnaast tips en mogelijkheden aan kinderen en andere geïnteresseerden toont, hoe om te gaan met de bescherming van zeeschildpadden en hun eieren. Tenslotte willen we, indien mogelijk, voor de gemeenschap die leeft van de eierenvangst, proberen te investeren in eco-toeristische activiteiten (uitkijktorens voor toeristen voor o.a. birdwatching), zodat hieruit inkomsten kunnen worden vergaard en de zeeschildpadden met rust worden gelaten. Hiermee willen we een sluitende aanpak van bewustzijnsvergroting via onderwijs en via alternatieve lokale inkomstenbronnen te kunnen bewerkstelligen voor de bescherming van de zeeschildpadden.

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS