Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Red de zeeschildpad in Suriname

PROJECT: Permanente vrijwilligerscentrale ter bescherming van de zeeschildpadden en tegen de eierenroof op het Matapica-strand in Suriname
 
Algemeen
Het Matapicagebied ligt aan de oostkust van Suriname in Noord Commewijne en bestaat uit moeras en een zandbank die bekend staat als het Matapica-strand. Op de bank komen diverse beschermde schildpadsoorten aan land om eieren te leggen. Matapica is het leggebied van beschermde zeeschildpadsoorten zoals de Karet- en groene zeeschildpad. Het jaarlijkse zeeschildpaddenseizoen loopt van februari tot en met september. De eerste zeeschildpadden leggen dan op de legstranden van Matapica en Galibi hun eieren. Deze dieren worden echter met uitsterven bedreigd.
 
Situatie
In 2013 zijn er ruim 61.000 zeeschildpaddeneieren in beslag genomen. Dit was het hoogste aantal eieren waarop ooit de autoriteiten beslag hebben gelegd in een jaar. Bijna de helft (30.000) daarvan is aangetroffen bij één stroper. Tijdens dat legseizoen zijn er zesentwintig stropers aangehouden, van wie twee zijn veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden. Een van de veroordeelden was de stroper die 30.000 eieren in bezit had. In 2013 hebben de stropers SRD 65.500 aan boetes betaald, tegen SRD 67.500 in 2012.
In 2014 wordt ook van de zelfde aantallen uitgegaan. De cijfers zijn nog niet de overheid vrijgegeven, maar uitgaande van de nieuwsberichten in 2014 is de verwachting dat de aantallen minstens gelijk zullen blijven aan die van 2013. Een alarmerende situatie, die een halt toegeroepen dient te worden.

Foto ©2014: wetlands Matapica, Commewijne, Suriname

Taak
De toezichthoudende instanties in Suriname kunnen hun taak onvoldoende uitvoeren, door o.a. capaciteitsgebrek en hebben een beroep op stichting d’ONS gedaan om te helpen bij de bescherming van de zeeschildpadden en de eierenroof o.a. op Matapica.
 
Actie
Permanente fysieke aanwezigheid van vrijwilligers is noodzakelijk gedurende het legseizoen om het Matapica-strand in stand te houden en haar functie als legstrand voor de steeds kleiner wordende zeeschildpaddenpopulatie te bewaren.
In februari 2015 is stichting d’ONS met haar partner NatuurBeheer daarom een vrijwilligersprogramma gestart en in korte periode werden er 30 mensen geworven om de patrouille taak in 2015 uit te voeren. Een hoopgevend begin. Maar deze taak dient echter permanent te worden uitgevoerd. Dit betekent het opzetten van een vrijwilligerscentrale met een pool van tenminste 30 gemotiveerde mensen. Deze mensen worden ook gefaciliteerd bij het uitvoeren van hun taak.

Foto ©2015: Oproep vrijwilligers Turtle Watch programma 2015 in Suriname

Resultaat
Door de permanente fysieke aanwezigheid van de vrijwilligers zal naar verwachting per jaar een significante afname plaatsvinden van stroperij van schildpaddeneieren van 47.000. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 1000 schildpaddeneieren het tot jong volwassene brengt. Dit betekent gemiddeld dat 47 eieren uit kunnen komen en tot volwassen schildpadden kunnen uitgroeien.
 
Alleen me uw financiël steun kunnen wij dit vrijwilligerscentrale opzetten: Word dus donateur van dit project en red de zeeschildpad in Suriname!

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS