Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Turtle Watch

Duizenden kilometers zwemmen zeeschildpadden om jaarlijks, vanuit Canada en Brazilië, hun eieren toe te vertrouwen aan de legstranden van Suriname. Belangrijke legstranden zijn Galibi en Braamspunt.

Eierenstropers vormen een grote bedreiging voor het voortbestaan van de zeeschildpad. Via ons project Turtle Watch bewaken vrijwilligers van d’ONS in Suriname de nesten en houden zij samen met de jachtopzieners de eierenrovers op afstand.

De zeeschildpad is miljoenen jaren oud en heeft een directe lijn naar de prehistorie. Wij willen het niet op ons geweten hebben dat dit dier nu uitsterft. Daarom zijn wij al enige tijd actief op het legstrand Braamspunt. Hier werken wij aan een veilig legstrand voor de zeeschildpadden. Dat doen we door het trainen en begeleiden van vrijwilligers en via onderwijsprogramma’s leren we de kinderen hoe ze kunnen meehelpen bij de bescherming van de zeeschildpad. Op de landtong van Matapica komen de Lederschildpad, de Soepschildpad, de Karet en Warana.

In 2016 hebben wij 23 vrijwilligers getraind om samen met de jachtopzieners de zeeschildpadden te registreren. Ze meten de dieren op en houden bij welke soorten ze zien. En nesten die onder de vloedlijn liggen, verplaatsen de vrijwilligers naar hoger gelegen gebieden. Onze vrijwilligers doen dus meer dan alleen het bewaken van het strand.

Ook in 2017 willen wij ons werk voorzetten en uitbreiden naar meer wachtposten op het strand. Daarnaast wordt er nu nagedacht om de lokale mensen een alternatieve inkomstenbron te bieden, zodat ze zich niet meer met de verkoop van zeeschildpaddeneieren hoeven bezig te houden. Wat voor hen toch een winstgevende business is. Met bijvoorbeeld een lucratief landbouwsysteem zouden deze bewoners mogelijk meer geld kunnen verdienen door groente en fruit te verkopen en hierdoor mogelijk genegen zijn om de nesten te beschermen, zodat de eieren behouden blijven.

Help onze droom te realiseren; uw hulp is nodig.

Het Turtle Watch programma is een samenwerking met de Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) en Natuurbeheer (NB); beide vallend onder het Ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer.

SHARING IS CARING

Volg ons en deel!

YouTube
YouTube
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
DONEER NU

BERICHTEN

Turtle Watch Suriname 2016 van start! Foto @2016: Turtle Watch Suriname 2016