Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname
BEL ONS +31 (0) 35 69 53 405
Donateur worden

Boerderij Sewradj, winnaar duurzaamste mkb-landbouwbedrijf 2016 Suriname

Op 10 juni 2016 is voor de 5e keer de award voor het duurzaamste mkb-landbouwbedrijf van Suriname uitgereikt. Een lustrum! Dit initiatief van stichting d’ONS is met ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (Suriname) en de sponsoren Varross N.V. en Interfarm N.V. tot stand gekomen. De prijzen werden dit jaar wederom gesponsord door de bedrijven Varross N.V. en Interfarm N.V. uit Suriname.

Er waren dit jaar 17 inschrijvingen, waarvan er 7 bedrijven voor een groot deel aan de duurzaamheidscriteria voldeden. Uit de 7 bezochte bedrijven, kwamen 3 bedrijven als beste uit de bus. Dit jaar zijn de winnaars; op nummer 1: Boerderij Sewradj; nummer 2: The Little Big Organic Garden en nummer 3: Firdaus Garden. Deze bedrijven zijn afkomstig uit de districten Saramacca en Wanica.
 

Video ©2016 – Vinod Sewradj, winnaar Award 2016
 
Boerderij Sewradj bestaat 10 jaar, heeft 4 medewerkers in dienst en produceert biologisch geteeld tayerblad en cassave. De teelt vindt op bedden plaats en staat onder schaduwgaas. De productie vindt plaats op 1 hectare grond; er wordt wekelijks geoogst en de oogsten leveren op jaarbasis 39.000 kg verhandelbare tayerblad op. De productie wordt door een afnemer opgehaald en afgenomen en vindt zijn weg naar de Centrale markt in Paramaribo. De bemesting vindt uitsluitend met kippenmest plaats en er worden totaal geen bestrijdings middelen gebruikt. Door het uitgekiende beddensysteem heeft het gewas een uitstekende afwatering en in de droge tijd wordt er middels pompen, water toegediend. De infrastructuur van het aanvoer/ afvoerstelsel in Tijgerkreek, waar de boerderij staat, is uitstekend. Naast het gewas tayerblad heeft Sewradj nog een cassaveaanplant van 2 ha. Het bedrijf heeft uitstekende commerciële mogelijkheden om de productie verder met tayerblad en cassave uit te breiden; Sewradj heeft zich voorgenomen t.z.t. het bedrijf te laten certificeren. Het bedrijf is een voorbeeld van uitstekend ondernemerschap en het duurzaam bedrijven van landbouw. Op deze gronden heeft de jury de eerste prijs toegekend aan “Boerderij Sewradj “ en is als winnaar van het duurzaamste mkb-landbouwbedrijf 2016 van Suriname uit te roepen.

Foto ©2016 – Award uitreiking ‘duurzaamste mkb-landbouwbedrijf 2016 in Suriname’ (van links naar rechts):Op de derde plaats is geëindigd: de heer Julio Somedjo van Firdaus Garden, op de tweede plaats is geëindigd: mevrouw Jane Jagernath van The Little Big Organic Garden en de winnaar is de heer Vinod Sewradj van Boerderij Sewradj.
 

Video ©2016 – Jane Jagernath, 2de plaats Award 2016
 

Video ©2016 – Julio Somedjo, 3de plaats Award 2016 

Stichting dONS

VIEW ALL POSTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.